Ізолюючі засоби індивідуального захисту шкіри

  Засоби індивідуального захисту використовуються для захисту людини від отруйних речовин, сильнодіючих отрут, радіоактивних речовин і бактеріологічних речовин.

          Звичайні засоби захисту шкіри – це предмети одягу та взуття, що можуть бути у кожної людини. Найпростішим засобом захисту шкіри є робочий одяг (спецівка) : 

  •  куртка і штани,
  • комбінезони,
  • халати с капюшонами, зшиті з брезенту, вогнестійкої чи прогумованої тканини або грубого сукна.

 Вони не тільки захищають шкіру від РР і БЗ, а й не пропускають протягом деякого часу краплинорідинні ОР. Одяг з брезенту захищає від ОР (взимку – до 1 год., в літку до 30 хв.)

         Спеціальні засоби захисту шкіри за принципом захисної дії діляться на ізолюючі і фільтрувальні.    

         Ізолюючі засоби захисту шкіри виготовляються з повітронепроникних матеріалів – спец. еластичної і морозостійкої прогумованої тканини. Вони можуть бути герметичними і не герметичними. Герметичні засоби захисту закривають усе тіло і захищають від парів і крапель ОР, негерметичні – тільки від крапель ОР. Крім того, вони захищають від РР і БЗ.

         До ізолюючих засобів захисту шкіри належать:

1.     Захисний комбінезон (костюм) - складається із зшитих в одне ціле куртки, штанів і капюшона. Захисний костюм відрізняється від комбінезона тим, що ці три частини виготовлені окремо. У комплект входять – підшоломник, гумові чоботи і гумові рукавиці. Вони є трьох розмірів: 1 – до 165 см.; 2 – від 165 до 172 см.; 3 – вище 172 см.

2.     Легкий захисний костюм Л -1 складається із сорочки з капюшоном штанів пошитих разом з панчохами, двопальцевих рукавиць і підшоломника.

 

3.     Загальний захисний комплект (ЗЗК) складається захисного плаща з капюшоном, захисних панчох і рукавиць. Є 5 розмірів: 1 – до 165 см.; 2 – 165-170 см.; 3 – 171-175 см.; 4 – 176-180 см.; 5 – вище 180 см.

 

         До фільтрувальних засобів належить ЗФО – 58, складається з комбінезона особливого покрою, онуч, чоловічої натільної білизни, підшоломника. ЗФО – 58 застосовується у комплекті з протигазом, гумовими чобітьми і рукавицями.