тема уроку. характеристика героїв п’єси А.П. чехова «вишневий сад»

СОЦІАЛЬНІ СТАТУСИ ГЕРОЇВ П'ЄСИ - ЯК ОДНА З ХАРАКТЕРИСТИК

У заключній п'єсі А.П. Чехова «Вишневий сад» немає поділу на головних і другорядних дійових осіб. Вони всі головні, навіть здаються епізодичними ролі несуть величезне значення для розкриття головної ідеї всього твору. Характеристика героїв «Вишневого саду» починається з їх соціального подання. Адже в людських головах соціальне становище вже накладає відбиток, причому не тільки на сцені. Так, Лопахін - купець, вже заздалегідь асоціюється з крикливим і нетактовним торгашем, нездатним до якихось тонким почуттям і переживанням, а адже Чехов попереджав, що його купець відрізняється від типового представника цього класу. Раневська і Симеонов-Пищик, позначені як поміщики, виглядають досить дивно. Адже після скасування кріпосного права соціальні статуси поміщиків залишилися в минулому, так як вони вже не відповідали новому суспільному устрою. Гаєв теж поміщик, але в поданні героїв він «брат Раневської», що наштовхує на думку про якусь несамостійність цього персонажа.

З дочками Раневської все більш-менш зрозуміло. У Ані і Вари позначений вік, який показує, що вони наймолодші персонажі «Вишневого саду». Так само вік зазначений і у найстарішого дійової особи - Фірса. Трофимов Петро Сергеевіч- студент, і в цьому якась суперечність, адже якщо студент, то молодий і по батькові начебто рано приписувати, а тим часом воно зазначено.

Протягом усієї дії п'єси «Вишневий сад» герої розкриваються в повній мірі, і їх характери вимальовуються в типовій для цього виду літератури формі - в мовних характеристиках, даних ними самими або іншими учасниками.

КОРОТКІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГОЛОВНИХ ДІЙОВИХ ОСІБ

Хоча головні герої п'єси не виділені Чеховим окремим рядком, їх легко визначити. Це Раневська, Лопахін і Трофімов. Саме їх бачення свого часу ставати основним мотивом всього твору. А це час показано через ставлення до старого вишневому саду.

Раневська Любов Андріївна - головна героїня «Вишневого саду» - в минулому багата аристократка, яка звикла жити за велінням свого серця. Її чоловік досить рано помер, залишивши купу боргів. Поки вона вдавалася новим почуттям трагічно загинув її маленький син. Вважаючи себе винною в цій трагедії, вона біжить від будинку, від коханця закордон, який в іншому пішов за нею і буквально пограбував її там. Але її надії на набуття спокою не виправдалися. Вона любить свій сад і свій маєток, але не може його врятувати. Прийняти пропозицію Лопахина для неї не мислимо, адже тоді буде порушений багатовікової порядок, в якому звання «поміщика» передається з покоління в покоління несучи в собі культурно-історичну спадщину, непорушність і впевненість в світовідчуття.

Любов Андріївні та її брату Гаеву властиві всі кращі риси дворянства: чуйність, щедрість, освіченість, почуття прекрасного, вміння співчувати.

Однак в сучасності все їх позитивні якості не потрібні і перевертаються в протилежну сторону. Щедрість ставати невгамовним триньканням, чуйність і вміння співчувати переходить в слюнтяйство, освіченість перетворюється в марнослів'я.

На думку Чехова ці два героя не заслуговують на співчуття і їх переживання не такі глибокі, як може здатися.

У п'єсі «Вишневий сад» головні герої більше говорять, ніж роблять, і єдина людина - дія це Лопахін Єрмолай Олексійович. центральний персонаж, на думку автора. Чехов був упевнений, що якщо його образ не вдасться, то вся п'єса провалитися. Лопахін позначений купцем, але йому б більше підійшла сучасне слово «бізнесмен». Син і онук кріпаків став мільйонером завдяки своєму чуттю, цілеспрямованості і розуму, адже якби він був дурний і неосвічений, чи зміг би він досягти таких успіхів у своїй справі? І не випадково Петя Трофимов говорить про його тонкої душі. Адже тільки Єрмолай Олексійович усвідомлює цінність старого саду і його справжню красу. Але його комерційна жилка переборювати, і він змушений знищити сад.

Трофимов Петя - вічний студент і «облізлий пан». По всій видимості, він також належить до дворянського роду, але став, по суті, бездомним волоцюгою, який мріє про загальне благо і щастя. Він багато говорить, але нічого не робить для якнайшвидшого настання світлого майбутнього. Йому так само невластиві глибокі почуття до оточуючих його людей і прив'язаність до місця. Він живе тільки мріями. Однак, він зумів захопити Аню своїми ідеями.

Аня, дочка Раневської. Мати залишила її під опікою свого брата в 12 років. Тобто в підлітковому віці, настільки важливим для формування особистості, Аня виявилася надана сама собі. Вона успадкувала кращі якості, які властиві аристократії. Вона по-юнацькому наївна, можливо, тому вона так легко захопилася Петіна ідеями.

КОРОТКІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДРУГОРЯДНИХ ПЕРСОНАЖІВ

Дійові особи п'єси «Вишневий сад» розділені на головних і другорядних лише за часом їх участі в діях. Так Варя, Симеонов-Пищик Дуняша, Шарлотта Іванівна і лакеї практично не говорять про маєтку, і їх світосприйняття через сад не розкривається, вони від нього як би відірвані.

Варя - прийомна дочка Раневської. Але по суті вона економка в маєтку, в чиї обов'язки входить турбота про господарів і слуг. Вона мислить на побутовому рівні, а її бажання присвятити себе служінню Богу ні ким не сприймається всерйоз. Замість цього її намагаються видати заміж за Лопахина, якому вона байдужа.

Симеонов-Пищик - такий же поміщик як і Раневська. Постійно в боргах. Але його позитивний настрій допомагає долати його складну ситуацію. Так, він ні краплі не роздумує, коли надходить пропозиція здати свої землі в оренду. Тим самим вирішивши свої фінансові труднощі. Він здатний пристосовуватися до нового життя, на відміну від господарів вишневого саду.

Яша - молодий лакей. Побувавши за кордоном його вже не приваблює його Батьківщина і навіть мати, яка намагається з ним зустрітися вже не потрібна йому. Зарозумілість його головна риса. Він не поважає хазяїв, у нього немає прихильності ні до кого.

Дуняша - молода вітряна дівчина, яка живе одним днем \u200b\u200bі мріє про кохання.

Епиходов - конторник, він хронічний невдаха, про що прекрасно знає. По суті його життя порожнє і безцільне.

Фірс - найстаріший персонаж, для якого скасування кріпосного права стала найбільшою трагедією. Він щиро прив'язаний до своїх господарів. І його смерть в порожньому будинку під звук вирубуваного саду досить символічна.

Шарлотта Іванівна - гувернантка і циркачка в одній особі. Головне відображення заявленого жанру п'єси.

Образи героїв «Вишневого саду» об'єднані в систему. Вони доповнюють один одного, тим самим допомагаючи розкрити головну тему твору.

Тест за твором

Головна героїня твору уособлює собою минуле. Всі події п'єси розгортаються в її маєтку, де велику площу займає вишневий сад. Любов Андріївна марнотратна натура (влаштовує бал незважаючи на свої борги) яка не бажає що-небудь міняти в своєму житті. Вона легковажна і не пристосована до життя, але в той же час освічена і сентиментальна натура готова допомогти зустрічному п'яниці. Відчуваючи пристрасть вона забуває про старому Фірсов, який все життя їй служив. Не можна однозначно сказати погана Раневська або хороша, весь її образ створений з суперечливих моментів.

Гаєв - брат головної героїні, поміщиці Раневської. Герой, як і його сестра в п'єсі уособлює минуле. Натура його романтична і ідеалістично налаштована. До свого 51 році життя йому не вдалося створити своєї сім'ї і випробувати почуття батьківства. Перебуваючи під опікою старого Фірса Гаєв веде дозвільний спосіб життя, постійно просиджує в чоловічих клубах за грою в більярд. Чи не працюючи часто розмірковує звідки б мати прибуток (спадок б отримати, видати Аню за багатого). Натура його лінива, чи не пристосована до нового життя, відносить себе до епохи 80-х 19 століття. Незважаючи на вік він інфантильний і залишаючись єдиним чоловіком в сім'ї главою йому стати не судилося.

Лопахін - купець, який сам себе іронічно називає "мужиком". Це підприємливий ділок має ділову хватку. Він сповнений енергії, працьовитості, працює з раннього ранку не мислячи життя без праці. Все заробляє особистою працею, зароблені гроші без скупості готовий позичити нужденним. Він намагається допомогти Раневської, пропонуючи розділити сад на ділянки для здачі в оренду. У підсумку все маєток купує сам, цей момент для нього є найвищою точкою, він купує маєток де його дід був слугою. Чехов відносив героя Лопахіна до центральних і писав, що якщо роль Лопахіна не вдасться, то вся п'єса провалиться.

Другорядним в п'єсі є образ Ані, Дочки Раневської. Аня уособлює собою майбутнє - це зовсім юна і наївна дівчина, але в рази серйозніше своєї матері. Аня розуміє скрутне становище своєї родини, і з сумом заявляє, що цього не розуміє її мати, яка ледве діставшись до вокзалу просить подати все найдорожче і лакеїв за це рубль дає. Аня не має життєвим досвідом, у неї є бажання зробити щось хороше, а що саме вона не знає. Натура її повна мрій, схильна все ідеалізувати готова вірити вічного студенту Трофимову. Разом з ним вона хоче збудувати прекрасне життя.

Петя Трофимов "Вічний студент" не закінчив курсу інституту до своїх тридцяти років. Створюючи цей образ Чехов наділяє його виключно позитивними рисами. Перебуваючи в постійному пошуку багато думає і філософствує. Належачи до інтелігенції не усвідомлює цього і вважає себе робітничий клас, хоча сам нічого не робить. Він тільки мріє вказати поколінню майбутнього шлях до справжнього щастя і правді. Він цінує свою свободу ставлячи її вище всякої любові. Петя пишається своєю бідністю, він вільнодумних, наділений скромністю, що вірить в свої мрії герой різночинець. Багато говорячи про майбутнє даний герой зовсім не помічає справжнього.

Варя прийомна дочка Раневської уособлює собою даний час, її образ повністю адекватний справжньому. Вона працьовита, проста дівчина провідна все господарство в маєтку під час перебування матері за кордоном. Вона здатна тверезо, лаконічно і іноді грубо викладати свої думки. Цим вона створює контраст на тлі інших героїв в різному ступені відірваних від реальності. У мріях вона хоче присвятити себе вірі і стати черницею. Приїзд матері і зведеної сестри зовсім не приносить Варі легкість існування, вона подібно робочого коня намагається витягнути все на своїх плечах. Незважаючи на всі труднощі на шляху, автор дає свою героїню сили все гідно винести.

Шарлотта - служниця в маєтку Раневских. Ця героїня виявляється виключеною з соціальних взаємодій героїв. Вона не має паспорта, отже, не знає свого віку, походження та національної приналежності. Знає вона тільки різні фокуси і трюки, тому що провела все своє дитинство в цирку, де працювали її батьки. У п'єсі автор наділяє її свободою і можливістю стороннього спостерігача. Але вона постійно відчуває смуток і самотність, скаржиться, що ні з ким навіть поговорити. Для самого Чехова, як він говорив, ця героїня грала кращу роль, інші йому не подобалися.


Домашнє завдання

Створіть і заповніть коротку анкету одного з героів п’єси А.п. Чехова «Вишневий сад».  Анкета може включати такі запитання: ПіБ, професія. Риси характеру, цілі в житті тощо.

УВАГА!

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ОЦІНЕННЯ НАДСИЛАЄТЬСЯ ВЧИТЕЛЮ НА ЕЛЕКТРОНУ ПОШТУ [email protected]