Тема уроку:

Поема Гомера «Одісея»

Всім вам відомі голлівудські фільми „ Троя” та „Одіссея” за мотивами поем Гомера. Визнані майстри світового кіно Андрій Кончаловський та Френсіс Форд Коппола – перенесли на екран геніальний твір Гомера, створивши надзвичайно видовищну стрічку із найвищим бюджетом( 45 млн. доларів) за всю історію Голлівуду – двосерійний фільм „Одіссея”.

Як і „Іліада”, поема „Одіссея” складається з 24 пісень, що утворюють 12 110 рядків. Зміст поеми зосереджений навколо одного героя (Одіссея) та однієї події (десятий рік блукань Одіссея і повернення його на батьківщину ). Як і в попередній поемі Гомера, в „Одіссеї” багато відступів (рада богів на Олімпі, епізод полювання юного героя на дикого кабана тощо).

За своїм змістом поеми Гомера мало схожі. На думку вчених, відрізняються вони і в жанровому плані. В „Одіссеї” переважають численні пригоди, казково – фантастичні зустрічі героя , побутові й сімейні сцени . Батальні сцени у творі взагалі відсутні, крім тих , що розповідає Одіссей чи співець Демодок. Поема сповнена картинами мирного життя , головними героями є ремісники, селяни, торговці, слуги, раби, самі господарі. Тому цей твір називають казково – пригодницькою і родинно – побутовою поемою.

Прослухайте аудіо книгу «Одіссея» за посиланням:

https://audio-books.club/book.php?book=%D0%9E%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%81%D0%B5%D1%8F&ID=1309

ознайомтесь із відео матеріалами за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=dT-9TfOXUlU&feature=share

https://www.youtube.com/watch?v=Mp1IW5t3njg&feature=share

Термінологічний словничок

Музи – дочки Зевса і богині пам`яті Мнемосіни. Музи – богині поезії, мистецтв і наук. Жили на вершинах Гелікони й Парнасу, де б`є священне джерело.

Гелій (Геліос) – бог Сонця , син титанів Гіперіона і Фейі. Пізніше ототожнювався з Гіперіоном. Брат Еос і Селени.

Зевс – син Кроноса і Реї брат Посейдона й Аїда, чоловік Гери, уособлював найвищу божественну владу, батько богів і людей, перебував на вершині гори Олімп у Фесалії; керував небесними явищами – громом, блискавкою, зганяв хмари; керував людством, законами, правом, людськими долями.

Завдання №1

Дайте короткі письмові відповіді на подані запитання.

- Як починається поема ?

- Згадайте, яка роль заспіву в композиції давньогрецької поеми?

- Як Гомер характеризує свого героя на початку твору?

Завдання №2

Напишіть твір-роздум про улюбленого античного персонажа з давньогрецької літератури, чому ви його обрали? Яка його характеристика?