Тема уроку: Дж. Олдрідж «Останній  дюйм». Проблема взаємин між батьками й дітьми.  Символічність назви оповідання

 доброго дня, діти!

Оповідання «Останній дюйм» написано в Радянському Союзі в 1957 році, коли письменник відпочивав на Чорноморському узбережжі Кавказу.

   Цей твір є одним із шедеврів Дж. Олдріджа. В ньому письменник досить своєрідно порушує важливу проблему «бать­ків і дітей», ставлення до якої буває різним. Цікаво, що кожне нове покоління по-своєму вирішує це питання.                                                                                                                                                       Кожному з нас доводиться її вирішувати. Дуже часто від правильності рішення залежить все наступне життя.

Герої твору

   Герої оповідання дуже самотні. І цей стан викликає в них депресію(розлад настрою,стан підвищеного стресового навантаження(стрес – це реакція організму на навколишні негаразди людини)) .

   Самотній Бен : у 43 роки він припинив літати, втратив будь-яку надію знайти пристойну роботу. Від нього пішла дружина. Він залишився віч-на-віч зі своїми проблемами.

Мати Деві, Джоанна, що ненавиділа канадське поселення, де вони мешкали, тужила за рідною Новою Англією. ЇЇ охопила  апатія, яка дедалі зростала. Зрештою вона повернулася додому  до Англії, хоча й живе так, як їй хочеться, навряд чи дуже щаслива. Вона зовсім не цікавиться життям сина.

Самотній Деві, якому було найважче, адже він ще дитина. А будь-яка дитина не може почуватися нормально без батьківського піклування, материнської ласки, спокою в домі.

   Труднощі, спільно подолані випробування згуртовують і об'єднують людей, навіть якщо між ними лежить ціла прірва. Деві і Бен своєю мужністю і безстрашністю, чуйністю до болю іншого й довірою одне до одного вже побудували міцний міст, який зумів зв'язати їх на все життя. Не страшно, що Деві ще не розуміє цього. Бен обов'язково зуміє знайти сили і засоби, зробить ще один крок, долаючи останній дюйм, який відокремлює його від серця хлопчика.

Значення назви оповідання

Останній дюйм - це не тільки міра довжини, яка найважливіша при посадці літака, але й відстань, що розділяла батька й сина, відстань їхнього непорозуміння. На щастя, Бен і Деві зуміли з честю пройти випробування, що випали на їхню долю, і не тільки залишились живі, а й подолали отой найважчий останній дюйм, що наблизив їх один до одного.

Важливі запитання

1.Які можна зробити висновки про стосунки в сім’ї героїв, відштовхуючись від змісту прочитаного?

2. У чому причина таких стосунків?

3. Поміркуйте, чи можна героїв оповідання вважати самотніми? Аргументуйте свою точку зору

4. Як Бен говорив із Деві?