ТЕМА УРОКУ. 

ДАВНЬОГРЕЦЬКИЙ ТЕАТР ТА ЙОГО ОСОБЛИВОСТІ

Ми продовжуємо знайомство з мистецтвом давньої Греції. Тема сьогоднішнього уроку – театр Давньої Греції

Театр… Він зачаровує, захоплює, манить, вчить; спонукає задуматись над сенсом людського буття, над вчинками людей; допомагає пізнати людські характери, допомагає пізнати себе.

Театр – наш друг, порадник, наставник. Театр нас збагачує духовно, робить досконалішими.

Давайте дізнаємось, як виник театр, яке місце він посідав у житті давніх греків. Отож, мета нашого уроку…

Давня Греція… Вона захоплює чарівними пейзажами, величчю і витонченістю, огортає теплими барвами, манить легендами і загадковістю. Саме Давня Греція навчила людство співати і танцювати, писати вірші і поеми, саме на цій землі вперше прозвучала ліра.

Ця країна подарувала нам імена: Василь, що означає цар, Орися, Ірина, що означає спокій, Григорій, Юрій – хлібороб, Тарас – бунтівник. Ім’я Денис теж давньогрецьке, воно пов’язане з іменем бога, який причетний до виникнення давньогрецького театру.

Діоніс – бог-страдник, покровитель землеробства. Культ Діоніса з’язвляється в Греції з появою винограду. Виноградство стало домінуючим напрямом господарства, а сам Діоніс ототожнювався з родючими силами природи. Улюблений бог давніх греків постійно потребував свят, розваг, веселощів. А давні греки вміли веселитися.

Свято Діоніса відзначалось 3 рази на рік: у грудні («Малі Діонісії»), у січні-лютому («Ленеї») та березні-квітні («Великі Діонісії»). Ці свята нагадували західно-європейський карнавал і нашу Масницю. Велика юрба людей ходила з музикою, піснями, прославляючи Діоніса.

Співали танцюристи, одягнені в шкури цапів, вони зображували почет Діоніса – цапоногих сатирів. Сатири ( в грецькій міфології) – лісові божества, життєрадісні цапоногі істоти, супутники Діоніса.

На честь Діоніса співали дифірамби – гімни, що складались з партії хору. Очолював хор заспівувач і керівник – корифей. Відтак, виникла трагедія, тобто «пісня цапів». Слово комедія походить від «комос» та «оде», що означає «пісня юрби гульвіс».

Таким чином, Діонісії започаткували такі театральні жанри: трагедія та комедія.

Знайомтесь, Мельпомена і Талія. Саме так називали давні греки муз трагедії і комедії.

Мельпомена: Ранні грецькі трагедії складались з пісень хору та актора. До речі, хор був обов’язковим персонажем трагедії.

Хоревти: Хор – колективний герой, виразник громадської думки. Учасників хору називали хоревтами. Трагедійний хор спочатку налічував 12, а потім 15 чоловік.

Мельпомена: В трагедії драматург уміло відображав сучасне суспільне життя, виказував свої політичні, філософські й естетичні переконання.

Першим афінським трагічним поетом був Феопід. Перша постановка його трагедій (назва невідома) відбулась на весні 534 р. до н.е. Цей рік прийнято вважати роком народження світового театру.

Талія: Комедія в Давній Греції отримала офіційне визнання значно пізніше, ніж трагедія.

Хоревти: Комічний хор складався з 24 чоловік. Він зображав не тільки людей, але й тваринних і казкових істот.

Талія: в комедії зберігалась необмежена свобода у висміюванні окремих громадян з відвертим називанням їхніх імен. В цілому, образи комедії – карикатурні, узагальнені, а не індивідуальні.

Як проходили театральні вистави ви зараз дізнаєтесь.

Театральні вистави мали змагальний характер. До змагань допускалися 3 трагічні поети, 3 – комічні. Кожен трагік мав представити 3 трагедії, одну сатирівську драму. Журі, обране з громадян, визначало переможця, ім’я якого увічнювалось на мармурових табличках.

Вистави відбувались просто неба. Грали, співали і танцювали в давньогрецькому театрі самі громадяни (професійні трупи з’явилися згодом).

Актори посідали почесне становище у суспільстві. Їх обирали на вищі державні посади, вони брали активну участь у громадському житті полісу. Їм гарантувалися недоторканність і звільнення від податків.

Усі ролі (і жіночі також) виконували чоловіки. Актори одягали маски, вираз котрих розкривав характер (добрий, злий), душевний стан (відчай, радість). Маски зображали жриця, бога, стать (чоловік, жінка) персонажа.

Масштаби давньогрецького театру не давали змоги глядачам з останніх рядів бачити обличчя акторів, якби вони не використовували виразні і великі маски.

Маски робилися з дерева або полотна, в останньому випадку полотно натягувалась на каркас, покривалась гіпсом і розфарбовувалась.

Актори змінювали маски не тільки під час зміни ролі, а навіть під час виконання однієї ролі, якщо герой знаходився під впливом різних почуттів.

Декорацій не було.

Запитання до класу: Як ви гадаєте, які вимоги до акторів були у театрі? (відповіді учнів). (Голос, володіння мистецтвом жестів, витривалість – адже вистава тривала 8-9 годин без перерви).

Щоб збільшити свій зріст, актори носили котурни – взуття на високій підошві.

Обяг трагічних акторів був надзвичайно пишним, прикрашеним різнокольоровими вишивками. Актори комедії були вдягнені звичайно. Короткий плащ акторів називався хламидою.

Театр в Давній Греції був державною установою, і організацію театральних вистав брала на себе сама держава, призначаючи для цієї мети спеціальних людей.

Керівником дійства, до якого готувались заздалегідь, був хорег – забезпечений громадянин міста. Від його щедрості залежала пишність постановки та її успіх. Вибір хору й акторів теж був його обов’язок.

Драматургія відбивала головні проблеми часу. Автор ставав провідником суспільних і моральних ідей, а театр пететворювався на арену боротьби за ці ідеї.

Театр був школою соціального виховання, «школою для дорослих», а авторів трагедій називали «вождями мудрості».

Як же виглядав театр давніх греків?

Одна з найважливіших особливостей театру полягає в тому, що гра відбувалась просто неба, при денному світлі. Відсутність даху і використання природнього освітлення були пов’язані з величезними розмірами грецьких театрів.

Афінський театр, наприклад, міг вмістити 17 тис. людей, а театр міста Мегаполя в Аркадії – 44 тис. глядачів.

Зверніть увагу на план театру.Театр складався з 3 основних частин: орхестри, театрона і скени.

Орхестра – місце для хору та акторів і жертовинком Діонісу посередині. Вона була круглою, а потім – підковоподібною.

Скена – будова за орхестрою. Там тримали реквізити, сюди приходили, щоб змінити маски.

Проскеній – передня стіня скени. Спочатку вона мала вигляд колонади, зображуючи фасад храму або палацу і набула з часом велике значення в оформленні спектаклю.

На обох кінцях будівлі скени були збудовані 2 бічні прибудови, які називали параскеніями. Вони служили, мабуть, місцем зберігання декорацій та іншого театрального майна.

Театрон – місце для глядачів. Лави спочатку були дерев’яними, потім - кам’яними. Театрон був поділений на 13 клинів. Між скеною і театроном, які займали дещо більше половини круга, знаходились проходи – пароди, через які вступали на орхестру хор і актори, які по ходу п’єси прибували з міста, гавані або з чужої країни.

Вчитель: Грецький театр вміщав дуже велику кількість глядачів. Як же глядачі з останніх лав чули акторів, якщо мікрофонів не було?

Планування грецького театру було розраховано на добру чутність. Крім того, для посилення звуку в деяких театрах застосовувались резонуючі амфори, які поміщались серед глядацьких місць.

Якщо, стоячи в центрі орхестри, кинути на кам’яну підлогу монету чи розірвати клаптик паперу, то дзвін монети, що впала ,шерех листа, що розривається, будуть чутні в самому верхньому ряді.

Завіси в грецькому театрі не було, хоча, можливо, що в деяких п’єсах які-небудь частини проскенія тимчасово завішувались від глядача.

Ознайомтесь із відеоматеріалами за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=1bEO_xUxpQw

https://www.youtube.com/watch?v=9vUjPhvgbYY

https://www.youtube.com/watch?v=fxidfbvn6CM

Драматичні жанри

 Драма — це один із видів драматичних жанрів, що зображує склад­ний і серйозний конфлікт, напружену боротьбу між дійовими особами.

Трагедія — драматичний жанр, в основу якого покладений дуже гострий та непримиренний суспільний конфлікт, який часто завершуєть­ся смертю героя або героїв.

Комедія — драматичний жанр, що висміює негативні суспільні явища, людські вади.

Завдання для домашньої роботи (відповіді на запитання)

• Назвіть імена муз комедії і трагедії.

• На честь якого бога влаштовувались перші вистави?

• Як організовувалася демонстрація вистав?

• Розкажіть про будову грецького театру.

• Чим відрізняється давньогрецький театр від сучасного?

• Якими були актори грецького театру?

• Назвіть провідні жанри давньогрецької драми.