Тема уроку. Сюжет твору А.Р. Чехова «Вишневий сад»

Я ненавиджу неправду і насильство в усіх видах...

Найсвятіше для мене — це людське тіло, здоров'я, розум,

талант, натхнення, любов і... свобода від сили і брехні.

А. П. Чехов

Прийшов час, насувається на всіх нас громада,

готується велика, сильна буря, яка йде,

наближається й незабаром струсить із нашого суспільства лінь,

байдужість, упередженість до праці, гнилу нудьгу.

А. П. Чехов


· Як ви гадаєте, якою повинна бути успішна людина? Які риси характеру вона мусить мати?

· Якими мають бути стосунки з іншими людьми?

· Як ви розумієте сталий вираз жити сьогодні і зараз?

· Про що треба піклуватися сьогодні: про теперішнє, минуле або майбутнє? Чому?

· Якою стає людина, яка розумом, надіями залишається у минулому? Яким стає її життя? Чи має воно сенс?

· Що таке, на ваш погляд, гармонія теперішнього, минулого і майбутнього?

«Вишневий сад» — лірична п'єса в чотирьох діях Антона Чехова, написана в 1903 році.

Прослухайте аудіокнигу «Вишневий сад» за посиланням:

https://audiokniga.club/354-chekhov-vishneviy-sad.html

Прем'єрна вистава відбулась 17 січня 1904 року в Московському художньому театрі. Після третьої дії Чехову влаштували вшанування з приводу 25-річчя його літературної творчості. Він стояв на сцені «мертвотно-блідий і худий… не міг погамувати кашлю… Ювілей вийшов святковий, та проте він залишив тяжке враження. Від нього віяло похоронами. Було тоскно на душі», — згадував пізніше Костянтин Станіславський.

Дійові особи

Любов Андріївна Раневська — поміщиця

Аня — її донька, 17 років

Варя — її прийомна донька, 24 роки

Гаєв Леонід Андрійович — брат Раневської

Лопахін Єрмолай Олексійович — купець

Трофимов Петро Сергійович — студент

Симеонов-Пищик Борис Борисович — поміщик

Шарлотта Іванівна — гувернантка

Єпіходов Семен Пантелеєвич — конторщик

Дуняша — покоївка

Фірс — лакей, старий, 87 років

Яша — молодий лакей

Перехожий

Начальник станції

Поштовий чиновник

Гості

Слуги

Сюжет твору

Дія починається навесні в маєтку Любові Андріївни Раневської, яка після кількох років проживання у Франції повертається зі своєю сімнадцятирічною дочкою Анею в Росію. На станції їх уже чекають Гаєв, брат Раневської, і Варя, її прийомна дочка.

Грошей у Раневської практично не залишилося, а маєток з його прекрасним вишневим садом незабаром може бути продано за борги. Знайомий купець Лопахін розповідає поміщиці свій варіант вирішення проблеми: він пропонує розбити землю на ділянки і віддавати їх в оренду дачникам. Любов Андріївна сильно здивована такою пропозицією: вона не може уявити, як можна вирубати вишневий сад і віддати свій маєток, де вона виросла, де пройшла її молоде життя і де загинув її син Гриша, в оренду дачникам. Гаєв і Варя також намагаються відшукати будь-які виходи з ситуації, що склалася: Гаєв обнадіює всіх і клянеться, що маєток не буде продано: в його планах зайняти трохи грошей у багатої ярославської тітоньки, яка, втім, Раневську недолюблює.

У другій частині вся дія переноситься на вулицю. Лопахін продовжує наполягати на своєму плані як на єдиному вірному, але його навіть не слухають. У той же час в п'єсі з'являється і філософська тематика і більш повно розкривається образ учителя Трофимова. Вступивши в розмову з Раневською і Гайовим, Трофимов говорить про майбутнє Росії, про щастя, про нову людину. Мрійливий Трофимов вступає в суперечку з матеріалістом Лопахіним, який не здатний оцінити його думки, а залишається наодинці з Анею, яка одна з усіх його розуміє, Трофимов говорить їй, що треба бути «вище любові».

У третій дії Гаєв і Лопахін їдуть в місто, де повинні відбутися торги, а тим часом в маєтку влаштовуються танці. Гувернантка Шарлотта Іванівна розважає гостей своїми фокусами з черевомовлення. Кожен з героїв зайнятий своїми проблемами. Любов Андріївна переживає, чому ж її брат так довго не повертається. Коли ж Гаєв все-таки з'являється, він повідомляє повній безпідставних надій сестрі, що маєток продано, а його покупцем став Лопахін. Лопахін щасливий, він відчуває свою перемогу і просить музикантів зіграти що-небудь веселе, йому немає ніякого діла до смутку і відчаю Раневских і Гаєва.

Фінальну дію присвячено від'їзду Раневської, її брата, дочок і прислуги з маєтку. Вони розлучаються з місцем, яке так багато для них означало, і починають нове життя. План Лопахіна здійснився: тепер він, як і хотів, вирубає сад і віддасть землю в оренду дачникам. Всі їдуть, і тільки старий лакей Фірс, кинутий усіма, вимовляє фінальний монолог, після чого чується звук стуку сокири по дереву.

Домашнє завдання

Прочитайте твір «Вишневий сад»;

Випишіть 3 цитати з твору. Які вам найбільш запам’яталися, чому?